Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България ще строи „Турски поток“. В интервю за БНР тя уточни, че процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа, предава БГНЕС.

турски поток

„Пазарният тест е проведен и е ангажиран на 100 процента както входния, така и изходния капацитет на тръбата“, уточни министърът. „Стартът на строителството е пряко ангажиран с успеха на третата фаза на пазарния тест. Вчера, в рамките на срока на провеждане на процедурата, към 31 януари 2019 г. стана ясно, че пазарният тест е успешен. В резултат на успеха на пазарния тест, „Булгартрансгаз“ взе окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект и пристъпи към сключване на договори с участниците, които подадоха ангажиращи оферти в рамките на третата фаза на пазарния тест. Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация“, каза Петкова.

снимка: AtomInfo.BG

снимка: AtomInfo.BG

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта Росатом, интерес има и от „Дженеръл електрик“ като инжинер на проекта и доставчик на турбините. „Това, върху което в момента работят експертите на Министерството на енергетиката, НЕК и БЕХ е да разработим поканата, свързана с първия етап от процедурата за избор на стратегически инвеститор. Тази покана ще бъде публикувана в официален вестник на ЕС и още в два местни ежедневника“, каза Петкова.

Снимка: БГНЕС Проектът за АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС
Проектът за АЕЦ „Белене“

„До края на февруари се надявам да бъде даден старт на процедурата. След това следват останалите етапи, през които тя трябва да премине. Тя ще бъде публична, прозрачна процедура. Тя ще даде възможност за участие на всички заинтересовани страни. Ако процедурата приключи успешно, това означава, че този проект е икономически жизнеспособен, че е налице необходимост от гарантиране на енергийната сигурност не само за България, но и за целия регион в резултат на неговото изграждане“, обясни министър Петкова и добави, че за да мине през всички етапи, ще е необходима около една година.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Енергийният министър посочи, че към настоящия момент разполагаме с два пазара – регулиран, на който са битовите потребители и малкия бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия. По думите й Българската независима електроенергийна борса работи и се развива много добре. „Тя предоставя широка палитра от възможности за търговия“, добави тя.

ТЕЦ Марица Изток, снимка: БГНЕС

ТЕЦ Марица Изток, снимка: БГНЕС

„Дружествата от държавната енергетика изпълняват поетите ангажименти. Ангажиментът и на ТЕЦ „Марица изток 2“, и АЕЦ „Козлодуй“ се изпълнява. ТЕЦ „Марица изток 2“ предоставя допълнително по 100 мегавата на всеки час, а АЕЦ „Козлодуй“ предоставя 20 мегавата ежедневно. Всички тези допълнителни количества се предоставят и се търгуват. Надявам се и със следващите стъпки, които предстоят“. Петкова бе категорична, че в нашия енергиен микс трябва да се запази производството на електрическа енергия от въглища.


Leave A Reply