„Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ и от българската прокуратура. Случаят е пределно ясен. Доказателствата са безспорни както от документите, така и от аудио файла“, заяви говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева, след като внесе сигнала по случая до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) с депутати от левицата. „Не е важно дали министър Боил Банов ще подаде оставка. Важното е, че аферата „Ало, Банов съм“ показва модела, по който работи българското правителство. Това е моделът „Борисов“. След седем години „Ало, Ваньо“, се е развил в „Ало, Банов съм“, категорична бе Йончева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Тя добави, че механичната смяна на министъра няма да доведе до нищо. „Правото на „Ало“, заличава реда и правовата държава и ни вкарва в джунгла“, каза Йончева. Говорителят на левицата припомни случай от 2015 г. в Полша, където имаше скандал с аудиозаписи на политици. Тогава трима техни министри, председателят на парламента им и главният им прокурор са подали оставка.

Георги Свиленски, снимка: БГНЕС

Георги Свиленски,
снимка: БГНЕС

„Всички ние заставаме зад този сигнал с имената си и ще настояваме докрай истината да излезе на бял свят“, каза от своя страна зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. Той изтъкна, че БСП е последователна в политиката и действията си и припомни, че още миналата седмица, чрез медиите, е сезирала обществото за случая.  Днес е сезирала главния прокурор и ОЛАФ. Свиленски поясни, че в документите се съдържа звуковият файл на разговора, в който се разкрива моделът на печелене и управление на проекти, видеоматериал с интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел и пресконференцията, на която беше оповестена цялата информация от БСП.

снинка: Политико

снинка: Политико

„Нека да се съсредоточим върху сигналите и върху това, което се е случило, а не върху това кои хора са участвали в разговорите и какви са тези хора. Да видим дали са дописвани актовете, дали са спестени минимум 700 000 лева на фирмата изпълнител, дали е ощетен бюджетът с тази сума. След като се произнесе прокуратурата, тогава да влизаме в детайлите кой е свидетелят, бил ли е преместен на друго работно място. Нека не отклоняваме темата“, призова той.


Leave A Reply