Президентът на Венецуела заяви, че не приема ултиматуми от никого. С това той отхвърли искането на водещи европейски държави в страната да се проведат нови президентски избори. Мадуро заяви, че може да настане гражданска война, но че това зависи от степента на лудост, агресия и вмешателство от страна на САЩ и западните им съюзници.

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че не приема ултиматуми от никого. В интервю за испанско телевизионно предаване, Мадуро отново повтори твърдата си позиция срещу ултиматума, който водещи европейски държави му поставиха във връзка с организирането на нови президентски избори в страната. „Не приемаме ултиматуми от никого. Това е все едно да кажа на ЕС: „Давам ви 7 дни да признаете Каталунската република и ако не го направите, ще предприемем мерки. Не, международната политика не може да бъде базирана на ултиматуми. Така беше в ерата на империите и колониите.“Гуайдо

По-рано Великобритания, Германия, Испания, Холандия и Франция заявиха, че ако Мадуро не приеме искането за нови избори за държавен глава, ще признаят противника му Хуан Гуайдо за временен президент. Краят на ултиматума на европейските страни е в понеделник. Мадуро обаче остана категоричен и заяви, че той е единственият президент в страната.

Във връзка с изказването на Доналд Тръмп, че може да се стигне до военна намеса, той заяви: „Тръмп, спри, правиш грешки, които ще изцапат ръцете ти с кръв!“. Мадуро също заяви, че може да има военни действия и да се стигне до гражданска война. Това зависело от действията на Запада. „Никой не може да каже дали ще има гражданска война. Всичко зависи от степента на лудост и агресия на северната империя САЩ и нейните западни съюзници. Не зависи от нас. Ние просто живеем в нашата страна и искаме да не ни се месят, но сме готови да защитим Венецуела.“

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Във връзка с кризата в страната на 7 февруари в Монтевидео ще се проведе заседание на създала се контактна група. В него ще участват представители на осем страни от ЕС и четири латиноамерикански държави. А в понеделник се провежда среща за Венецуела на групата „Лима“ на латиноамериканските държави, в която участва и Канада. Междувременно стана ясно, че премиерът на Канада Джъстин Трюдо е провел разговор с опозиционера Хуан Гуайдо и е изразил подкрепата си за него.


Leave A Reply