Френският вестник „Журнал дьо Диманш“ твърди, че президентът Еманюел Макрон планира тайно организирането на национален референдум, и то в деня на европейските избори на 26 май, като средство за решаване на кризата с „жълтите жилетки“, предава ТВ ЕВРОПА.

Election in France. The hand of man putting his vote in the ballot box. French flag on background.

Election in France. The hand of man putting his vote in the ballot box. French flag on background.

Изданието посочва, че в края на седмицата отговорни от вътрешното министерство за организиране на вота са говорили с печатници и доставчици на хартия. Целта е готовност за производство на необходимите пликове и бюлетини при потвърждение от Елисейския дворец. Според запознати президентът има за решение броени дни. Допитването би било достоен финал на широкия обществен дебат, иницииран от държавния глава, който трябва да отговори на въпроси, повдигнати от „жълтите жилетки“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според източници от Елисейския дворец, Макрон обмислял няколко варианта за решаване на кризата с „жълтите жилетки“. Но разбрал, че нито преговори със синдикатите, нито предсрочни избори, нито преструктуриране на правителството били подходящи в случая, тъй като не решавали натрупаните проблеми. Специфични въпроси за допитването можело да бъдат формулирани след края на националния дебат на 15 март, когато Макрон обобщи оплакванията на местната власт.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Някои наблюдатели смятат, че с насрочването на евентуален референдум Макрон рискува много, тъй като избирателната активност на европейските избори е традиционно ниска и може да се пренесе и върху националното допитване.


Leave A Reply