„Топлофикация“ ЕАД не е предоставила исканата от омбудсмана информация въпреки решението на съда, че дружеството е длъжно да го направи. Това обясни омбудсманът Мая Манолова пред медиите преди първото заседание в Софийския административен съд по нейна нова жалба срещу дружеството заради отказ да получи отговори на поставено от нея запитване.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Манолова е поискала от дружеството информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които „Топлофикация“ прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите ѝ са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР. От дружеството обаче ѝ отговарят, че исканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ. „За втори път влизаме в тази съдебна сага, първата ни отне три години, да накараме „Топлофикация“ да информира столичани за какво е похарчила близо 15 млн. лв., събрани от клиентите ѝ във вид на юристконсултски възнаграждения“, коментира Манолова. По думите ѝ дружеството се смята за недосегаемо и незадължено да се съобразява със съдебните указания и разпореждания.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

„Може би въпросите трябва да бъдат зададени към Столичния общински съвет, който е принципал на „Топлофикация“. Не трябва ли да накарат най-накрая ръководството на дружеството да промени своето отношение към столичани и да дава информация за това как харчи парите на гражданите на София“, каза още Мая Манолова, като допълни, че дружеството е 100 процента общинско. Омбудсманът обясни още, че новото ръководство на „Топлофикация“ е поело ангажимент пред нея да предостави информация, но накрая пак е бил получен отказ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Делото днес не започна заради неправилно конституиране на ответника, тъй като би следвало по жалбата на Манолова да отговаря изпълнителният директор на дружеството, а не тя да бъде срещу самото дружество. По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрала „Топлофикация“ от потребителите в столицата само през 2015 година, чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство.


Leave A Reply