Международен проект на Община Бургас бе отличен за въвеждане на иновативни практики при осигуряване на равни възможности на групи в неравностойно положение. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

снимка:www.burgas.bg

снимка:www.burgas.bg

Чрез програмата за професионален обмен на Департамента по култура и образование на САЩ бе създадено и продължава да се осъществява стратегическо партньорство между експерти от общинска администрация и представители на Агенцията за заетост на хора с увреждания на щата Охайо – Opportunities for Ohioans with Disabilities-OOD. Целта на проекта е подобряване на възможностите за личностно развитие и професионална реализация на младите и образовани хора с увреждания, които са избрали да живеят в нашия град.

снимка: www.burgas.bg

снимка: www.burgas.bg

Дейностите по проекта се проведоха в периода май 2017- май 2018. През месец октомври и ноември 2017 г. дейностите се пренесоха изцяло в щата Охайо, където разработеният план бе внимателно реализиран и сравнен с добри практики, свързани с предвидените дейности. По единодушно мнение на американските експерти най- впечатляващото в плана е използването на актуалните технологии за комуникация и ориентация по иновативен и изключително лесен за усвояване начин. Например, поредицата от онлайн тренинги, в която взеха участие около 50 представители на Община Бургас демонстрира как с правилно използване на наличните ресурси – в случая отлична интернет връзка и собствена материална база, българският партньор повишава капацитета на своите служители, използвайки чуждестранен ноу хау с почти нулеви разходи.

снимка: www.burgas.bg

снимка: www.burgas.bg

В края на месец май 2018 представители на Агенцията за заетост на хора с увреждания на щата Охайо посетиха нашата страна. Целта бе запознаване с българския модел на осигуряване на равни възможности за реализация на младежите с увреждания. Чрез поредица посещения и срещи в гр. София, гр. Варна и гр. Бургас в институции, социални услуги в общността, неправителствени организации с представители на заинтересованите страни на всички нива бе направен преглед на успешните дейности и добрите практики, както и бяха отбелязани позициите, където са необходими промени с цел повишаване на очакваните резултати.

снимка: www.burgas.bg

снимка: www.burgas.bg

Отлично впечатление на гостите направиха мерките, предприети за повишаване на достъпността на обществените сгради, особено тези за култура и спорт, както и качеството на обществения транспорт в града ни. Гостите не скриха възхищението си, че специализираният транспорт в града е в пъти по- добър като качество и несравним като цена спрямо този в Охайо.


Leave A Reply