Протоколът за присъединяването на Македония към НАТО влиза в гръцкия парламент най-късно във вторник. Това е последната стъпка от влизането в сила на Преспанското споразумение за смяна на името на бившата югославска република. Очаква се документът да бъде гласуван в четвъртък и да бъде одобрен с подкрепата на няколко опозиционни и независими депутати.

Тази седмица гръцкият парламент ще гласува протокола за присъединяването на бъдещата Република Северна Македония към НАТО. Това съобщиха гръцките медии. Очаква се документът да бъде внесен в парламента най-късно във вторник. След като бъде разгледан от компетентната парламентарна комисия, той ще бъде гласуван в пленарната зала най-вероятно в четвъртък. Както стана и при вота за ратификацията на Преспанският договор, се очаква протоколът да бъде приет с подкрепата на някои независими и опозиционни депутати.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Това е последната стъпка от влизането в сила на Преспанското споразумение за смяна на името на Македония.След като гръцкият парламент ратифицира протокола, външното министерство на страната ще информира това във Македония за резултата – ход, който автоматично ще приведе в действие промяната на името на бившата югославска република.

Преспанското споразумение за името на Македония сложи край на 27-годишен спор между двете страни, който държеше затворен пътя на бившата югославска република към НАТО и Европейския съюз. След като Договорът влезе в сила, Македония ще има 5-годишен период, за да приложи много от необходимите промени във връзка със смяната на името като например смяна на регистрационните номера на превозните средства и издаване на нови паспорти. Протоколът трябва да бъде одобрен от всички 29 страни-членки на НАТО.


Leave A Reply