„Притеснени от евентуалната си загуба, управляващите узаконяват фалшификацията на вота – „една партия, една държава“ се готви в Изборния кодекс“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията във връзка с предложенията на Анна Александрова от парламентарната група на ГЕРБ в Изборния кодекс. Нинова посочи, че се върви усилено към диктатура.

избори

„Няколко пъти сме казвали пред вас, че управляващите от ГЕРБ залагат корупцията вече в законите и сме давали конкретни примери за това. Сега обаче се готвят да направят нещо ново. Също няколко пъти сме ви казвали, че живеем с авторитарна власт и че вървим ускорено към диктатура, съдейки по това как се вземат еднолично решенията и се нарушават всички принципи за разделение на властите“, каза Нинова. По думите ѝ в момента се опитват да узаконят диктатурата чрез закон. Тя отчете, че тихомълком между първо и второ четене са внесени промени от депутат от ГЕРБ. „Притеснени от резултатите от евентуалната си загуба на изборите, узаконяват фалшификацията на изборите през Изборния кодекс“, изтъкна Нинова.

снимка: БНТ

снимка: БНТ

Тя обясни, че досега решенията на комисиите при избори се взимат с две трети мнозинство от членовете на комисиите, което предполага участие на всички партии в комисиите. „Задължително се подписват с две трети мнозинство. С новите предложения ГЕРБ въвеждат падащия кворум с обикновено мнозинство“, допълни лидерът на БСП. По думите ѝ така се елиминират другите партии от вземането на решение. Лидерът на БСП заяви, че ГЕРБ предлагат да отпадне ситуацията, когато при установяване на фалшификации, да се провеждат нови избори.

машини гласуване

„Сезираме Венецианската комисия с тези промени, които ГЕРБ са внесли. Настояваме да ги изтеглят от Народното събрание. Настояваме и ще се борим на второ четене за машинно гласуване“, каза Нинова.„Срам е за съвременна и модерна България да се отменя текст, който е приет от парламента“, допълни тя. Лидерът на БСП обясни, че групата утре внася проект за решение за откриване за процедура за смяна на ЦИК и избор на нова Централна избирателна комисия. „Промените в Изборния кодекс трябва да вървят заедно с решения за промяна в ЦИК. Основание за това ни дава законът, тъй като на 20 февруари по закон изтича срокът“, каза още Нинова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Влизаме в 6-те месеца преди избори, които според Венецианската комисия не предполагат промяна на изборното законодателство, най-добре е Изборният кодекс да не влиза в зала“, каза заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков. „От самото начало процедурата по промяна на Изборния кодекс е скандална по начина, по който се провежда и по начина, по който върви. Самите вносители не могат ясно да обяснят какво искат да направят и как да го направят“, каза още Зарков. Той призова да се приложи кодексът, такъв какъвто е в сила. По думите му в него е заложено машинното гласуване и най-различни гаранции. „Сега той не е перфектен, но така, както върви – няма да бъде подобрен. Напротив“, допълни още Зарков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По отношение на идеите на БСП за изборното законодателство, заместник-председателят на БСП добави: „Два основни проблема идентифицирахме в Изборния процес. Единият е свързан с избирателните списъци, проблем, който се дискутира от години. Предлагаме най-накрая да бъде създаден съществуващият в закона публичен регистър на избиратели. Вторият е свързан с така наречения втори оригинал на протокол. Предлагаме да има само един протокол, който да служи за оригинал и съответните процедури за неговите поправки в случай на случайна грешка. Нашата цел е да гарантираме възможно най-прозрачен и честен изборен процес. За съжаление, предложенията на нашите опоненти вървят точно в обратната посока“.

снимка: Ройтерс

снимка: Ройтерс

„Нашата позиция за Венецуела е ненамеса във вътрешните работи на трета държава. Прилагане на международното право и на върховенството на закона. Поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела за намиране на мирно и спокойно излизане от тази ситуация“, обясни позицията на партията лидерът на БСП във връзка с Венецуела. Според нея изключително превратно се представя ситуацията във връзка с решенията на ЕС и призова за придържане към фактите.

снимка: europa.eu

снимка: europa.eu

„Федерика Могерини, еврокомисар по външната политика, казва: „ЕС няма правомощия да признава държави и държавни институции – това е в правомощията на отделните страни от общността“. Да сме наясно, че Европа не е взимала единно решение по това. Държави не само като Русия, а Италия, Гърция, Румъния, Словакия, Словения, Кипър, Малта, Ирландия не са взели такова решение. Гледаме първо в нашето европейско семейство. ЕС не може да има единна позиция и всяка държава трябва да реши“, допълни Нинова. По думите ѝ е по-важно какво е казал по-рано Антониу Гутериш от името на секретариата на ООН. „Няма да взимаме страна в спора за Венецуела“, цитира Нинова и посочи, че това е ООН – една от най-висшите организации в международните отношения.


Leave A Reply