„Язовирите се наблюдават непрекъснато, за да може при проблем да се реагира бързо и координирано и да не пострадат хора“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на готовността на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и дирекция „Околна среда“ за предприемане на превантивни мерки и организация за реакция при повишаване нивата на реките и язовирите при топенето на снеговете.

снимка: Олег Попов, Нова телевизия

снимка: Олег Попов, Нова телевизия

„Всички се радваме на хубавото време и високите температури, но нашата задача е да направим така, че при евентуално по-сериозно снеготопене да няма рискове за хората. Превенцията за мен е ключова задача особено в тези сезони. Затова съм сложила да се наблюдават денонощно нивата на реките и язовирите, да се почистват шахти и оттоци на територията на цялата Столична община, да имаме готовност при евентуални проблеми да реагираме бързо. Това именно е задачата на „Дирекцията за аварийна дейност и превенция“, обясни кметът.

снимка: Олег Попов, Нова телевизия

снимка: Олег Попов, Нова телевизия

„Направихме така, че дирекцията да бъде максимално оборудвана за реакции. Всички знаете, че това са хората, на които могат да разчитат гражданите денонощно. Четири екипа дежурят. Наблюдават и правят обходи на рискови участъци и разбира се, координират дейността на всички останали служби“, допълни тя. „Много важно задача е координацията между звената на Столична община. Много важна е и задачата на районните кметове, които са длъжни заедно с екипите си да наблюдават и да дават информация денонощно за проблемни участъци, за да може да се реагира бързо. Прекрасна координация имаме със Столичната пожарна“, каза още Фандъкова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„По линия на Общинския съвет имаме осигурено финансиране над 1,7 млн. лв. за почистване на речни корита. Заложили сме 70 километра речни корита да бъдат планово почистени тази година“, допълни Фандъкова. „Видяхте системата за ранно предупреждение за нивата на речните корита. Имаме двадесет и три точки и всеки ден от тях се получава информация за нивата на реките. Тази година предстои да увеличим с още десет нови точки ще бъдат избрани. Ще бъдат монтирани станции, за да може да следим нивата на четирите основни реки в София с общо 33 станции“, каза още тя.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Също така язовирите се наблюдават непрекъснато, за да можем да предприемаме съответните мерки. Никой не е застрахован“, каза още тя. Фандъкова отбеляза, че тази година предстои да бъде ремонтиран и надграден участък от лявата дига на река Лесновска. „Много важен проект, за който имаме осигурено финансиране – милион и петдесет хиляди лева. Провежда се поръчка за избор на изпълнител от нашата дирекция, а „Напоителни системи“ оказаха пълно съдействие и съгласие, за да можем да реализираме този проект“, отбеляза кметът на столицата.


Leave A Reply