„Чудя се как ли изглежда онова специално място в ада за онези, които насърчаваха Брекзит без ни най-малка идея за план как да се осъществи”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск след разговори с ирланския премиер Лео Варадкар в Брюксел. Туск припомни, че остават 50 дни до излизането на Обединеното кралство от ЕС. Той отбеляза, че все още много хора в Обединеното кралство искат решението да бъде променено.

снимка: www.insidesources.com

снимка: www.insidesources.com

По думите му обаче позицията на британския премиер и на лидера на опозицията в подкрепа на Брекзит изключват подобен ход. „Днес няма политическа сила и ефективно лидерство за оставане”, призна Доналд Туск. Очаква се премиерът Тереза Мей да пристигне в Брюксел в четвъртък, за да поиска промени в споразумението за излизането от ЕС. Тя се надява, че измененията ще ѝ помогнат да прокара сделката в британския парламент, посочва BBC.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Туск припомни, че през декември останалите 27 страни членки са заявили, че сделката за Брекзит „не е отворена за предоговаряне”. „Надявам се, че утре ще чуя от премиера Мей реалистично предложение как да сложим край на безизходното положение”, коментира той. „ЕС е най-вече мирен проект и не поставяме мира под въпрос. Затова настояваме за предпазната мярка за ирландската граница, която осигурява мира в Северна Ирландия”, каза още председателят на Европейския съвет.


Leave A Reply