Контролираният от опозицията парламент на Венецуела одобри закон за преход към демокрация и възстановяване на конституционния ред в страната. В социалната мрежа „Туитър“ лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който се провъзгласи за президент, заяви, че с приемането на закона „ще бъдат положени основите за преход към демокрация и прекратяване на узурпирането на властта“. Гуайдо предупреди, че венецуелската армия ще премине червена линия, ако попречи на влизането на хуманитарна помощ в страната. Той коментира, че близо 300 000 души ще бъдат изложени на риск и може да умрат, ако не бъде доставена хуманитарна помощ.

снимка: The Bulgarian Times

снимка: The Bulgarian Times

Николас Мадуро заяви, че ако доставките започнат, това би означавало инвазия на САЩ. По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че всички варианти за Венецуела са на масата, включително военна намеса. Международният натиск срещу Мадуро се засили, след като близо 20 европейски държави и 11 страни от Групата от Лима признаха противника му Гуайдо за временен президент.

Николас Мадуро

Николас Мадуро

Папа Франциск заяви, че е получил писмо от Мадуро, в което той призовава духовния лидер да улесни диалога с опозицията. Папата заяви, че е съгласен да посредничи, ако и двете страни поискат това. Междувременно стана ясно, че португалска банка е спряла трансфера на 1 милиард и 200 милиона долара към Уругвай, предназначени за правителството на Николас Мадуро.


Leave A Reply