„Малко под 30 000 лева ще бъдат изплатени на всички стопани от село Тутраканци, чиито животни бяха евтаназирани през лятото във връзка с борбата с Африканската чума“, каза при посещението си край Варна министърът на земеделието, горите и храните Румен Поражанов. Той обясни, че обезщетения ще бъдат изплатени за 90 умъртвени прасета. Цените са изчислени на база на протоколите, издадени от Областната дирекция по безопасност на храните, както и по килограми и пазарна стойност на животните.

снимка: www.porkbusiness.com

снимка: www.porkbusiness.com

„Африканската чума по свинете е един проблем, който стои в цяла Европа. В Румъния се разшири зоната на заразата, стигна до Никопол, близо до границата ни“, каза министърът на земеделието. Той уточни, че в страната ни няма изолирани нови случаи на заболели животни, с изключение на няколко, заразени с вируса диви прасета.

проби

„Проблемът е обострен и ние продължаваме да правим щабовете заради затоплянето на времето – започва движението на туристите, на камиони. Те предполагат и разнасянето на заразата от засегнатите райони – Румъния, Украйна и Молдова“, посочи министър Румен Порожанов. По думите му африканската чума по свинете е важна тема не само на Европа, но и на свиневъдния бранш. Министър Порожанов добави, че вече са отменени санкциите, наложени от Брюксел заради чумата по овцете.

 


Leave A Reply