С 60% се е увеличило предлагането на фалшиви лекарства в световен мащаб през последните пет години. Като мярка срещу злоупотребите от 9 февруари се въвежда задължителна европейска система за верификация на лекарствата. Всяка опаковка ще има собствен код, различен от използваните досега. Чрез него лекарствата ще бъдат идентифицирани и отписани от системата при продажбата. Целта е предпазване на пациентите от фалшиви лекарства.

снимка: gi.md

снимка: gi.md

От Българския фармацевтичен съюз са категорични, че системата няма да повлияе на цените на лекарствата. „Цените на лекарствата се регулират във всеки един от елементите си и верификацията не е основание за увеличение за продуктите по лекарско предписание, а тези които не са по лекарско, не подлежат на верификация“, заяви Деян Денев, председател на Българската организация за верификация на лекарствата.

51742014_998050017048962_5619351961011748864_n

Според Антон Вълев от Националната аптечна камара – новата система няма да спомогне за пълното неутрализиране на фалшивите медикаменти на пазара. Като основен проблем част от сектора вижда липса на финансиране относно въвеждането на новата система. Това е основният проблем, който накара голяма част от фармацевтите да облекат жълти жилетки в знак на протест. Според Денев една от причините за недоволство в част от сектора е, че с въвеждането на новата система няма да могат да препродават лекарства и бизнесът ще излезе на светло. Ако до 20 февруари исканията на протестиращите не бъдат чути обаче, те планират да затворят аптеките за един ден.


Leave A Reply