Специализираният наказателен съд търси възможности да снеме показания от банкера Цветан Василев по мегаделото КТБ. Магистратите ще изпратят запитване до българските и сръбските правосъдни органи, за да се установи дали съществува техническа възможност Василев да даде обяснения. Въпросът за осигуряване на възможност на Цветан Василев да дава обяснения беше поставен от адвоката му Константин Симеонов, пише БНР.

Прокуратурата е обяви против този въпрос, но съдия Вержиния Петрова обяви, че ще направи проучване какви са техническите възможности за осъществяването на такава връзка. По думите ѝ „никога съдът не може да лиши подсъдимия от правото му да даде обяснение“.

снимка: debati.bg

снимка: debati.bg

Възможностите са видеоконферентна връзка или разпит по делегация, но тепърва ще се изяснява възможни ли са и дали въобще сръбските власти, които от 4 години не се произнасят по искането на прокуратурата Василев да бъде екстрадиран в България, ще се съгласят на какъвто и да дистанционен разпит, допълват от общественото радио.

След като вчера мегаделото КТБ тръгна по същество, днес обяснение даде само един от останалите 17 подсъдими – бившият изпълнителен директор на банката Георги Христов, който каза, че всички правила, по които се е управлявала банката, са били одобрени от Надзорния съвет на БНБ. Делото продължава на 12 и 13 март с разпит на свидетели.


Leave A Reply