Основната ни цел е в началото на 2021 г. в България да може да се проведе първата белодробна трансплантация. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушването си в Народното събрание за трансплантационната политика, предаде „Фокус“.

Министърът допълни, че в рамките на следващите три години ще бъдат предприети действия за изграждане на организационни структури в България за предоставяне на белодробни трансплантационни дейности. Български медицински специалисти ще преминат в обучение в отделението по гръдна хирургия във Виенската многопрофилна болница за придобиване на основни познания по белодробна трансплантация и усвояване на всички необходими тактически умения за трансплантация на бял дроб“, каза още Ананиев.

снимка:  БГНЕС

снимка: БГНЕС

Националната програма за донорство и трансплантация 2019-2023 г. предстои да се финализира до края на февруари. „По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация към 2 януари 2019 г. броят на нуждаещите се в България от трансплантация на бъбрек е 1039 пациента, на черен дроб 47, на сърце 447, на бял дроб 15, на панкреас – 11 пациента. През последната година усилията на Министерство на здравеопазването са насочени към създаване на по-ефективна политика в сферата на трансплантациите“, каза Ананиев. Той допълни, че със заповед от 19 ноември 2018 г. на министъра на здравеопазването е създадена работна група, която изготви проект на Национална програма по донорство и трансплантация 2019-2023 г. с план за действие към нея.

Програмата предстои да се финализира до края на месец февруари след обсъждане с лекари и пациентски организации. „При изготвянето на програмата бе извършен анализ на ситуацията в страната и чужбина, който отчита всички важни аспекти на трансплантацията в това число и процеса на трансплантация, ролята на координатора по донорство, донорският скриминг, съгласие за даряване на органи, важната роля на медиите и разработването и управлението на ефективна комуникационна стратегия“, допълни министърът.


Leave A Reply