Франция и Германия обявиха официално проекта за проектиране и построяване на общ боен изтрелител от следващо поколение на стойност 65 милиона евро. Компаниите „Дасо Авиасион“ и „Еърбъс“ ще започнат скоро съвместна работа по концепцията и архитектурата на програмата. Новият самолет трябва да замени съществуващите сега на въоръжение френски самолети „Рафал“ и германски „Юрофайтър“ до 2040 г.

снимка: www.setav.org

снимка: www.setav.org

Френската компания „Сафран“ и германската „МТУ Аеро Енджинс“ ще разработят съвместно двигателя на новия боен самолет. Меморандум за разбирателство беше подписан от изпълнителните директори на двете дружества в присъствието на министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен и министъра на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли. Първи демонстрационни полети на бойния самолет се очакват през 2025 г.

Урсула фон дер Лайен, снимка: БГНЕС

Урсула фон дер Лайен, снимка: БГНЕС

„Франция и Германия поеха водещата роля в проекта за обща бойна въздушна система, подчертавайки съвместната си отговорност в сферата на отбраната. В същото време това е ясен европейски проект. Служи за осигуряване на сигурността и капацитет за стратегически действия на всички в Европа. Той е отворен за допълнителни партньори от ЕС, когато дойде подходящото време. Той има поравно политически и икономически смисъл“, заяви Урсула фон дер Лайен.

Флоранс Парли, снимка: БГНЕС

Флоранс Парли, снимка: БГНЕС

„Когато през юли 2017 г. обявихме началото на този проект между нашите страни, много хора бяха скептични, иронични, някои дори ни се подиграваха. Но стъпка по стъпка изградихме спецификациите на тази система и насърчихме нашите индустрии да работят заедно. Разбира се, остава още много работа, но ние сме напълно решени да я свършим“, отбеляза от своя страна Флоранс Парли.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

За пръв път общите планове за бъдеща бойна въздушна система, включително боен изтребител и морски въздушнодесантен военен самолет, бяха обявени от лидерите на двете държави Еманюел Макрон и Ангела Меркел през юли 2017 г. След две години подготвителна работа между участващите компании, подписването на договорите трасира пътя за започването на реалната работа по общата отбранителна програма.


Leave A Reply