„Слушам коментарите на ГЕРБ и на платените им говорители за избор на нова Централна избирателна комисия и ви призовавам да не допускаме поредната гавра със закона и подмяна на истината“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в официалната си „Фейсбук“ страница. „Мандатът на ЦИК изтича на 21.03.2019 г. Изборният кодекс казва, че трябва да започне процедура за нов избор. Срокът за него е до 21.02.2019 г.“, допълни тя.

ЦИК

„Пожелахме да се спазва законът и ревнаха в хор, че БСП иска да саботира изборите. За ГЕРБ  прилагането на закона е саботаж. Нарушаването му е норма. И настъпи една суматоха защо БСП искат нов избор, като имат своята квота в ЦИК. Отговорът е прост – защото над квотите и партиите стои законът“, добави още Нинова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По-рано говорителят на избирателната комисия Камелия Нейкова коментира, че само Народното събрание може да реши дали да бъде подменен съставът на Централната избирателна комисия за евроизборите през май. Искането за нов състав на ЦИК беше направено от БСП. Сегашният мандат на този състав изтича на 21 март, а за рокадата е необходимо технологично време. Според Нейкова Изборният кодекс позволява на този състав да се удължи мандатът. Централната избирателна комисия е в готовност да реагира и за машинното гласуване на европейските избори. Независимо че изтича мандатът, членовете работят и по този сценарий. Нейкова припомни, че през 2016 година също беше променено законодателството с квадратчето „не подкрепям никого“. От ЦИК са убедени, че както тогава и сега ще се справят.


Leave A Reply