Три станаха жертвите на вчерашната трагедия в истанбулския квартал „Картал“, причинена от срутването на 8-етажен жилищен блок, съобщи местното валийство. Дванайсет ранени са били извадени изпод развалините. Те са настанени в болници, но състоянието на трима от тях е тежко. По решение на републиканската прокуратура в „Картал“ е наложена медийна забрана за излъчване на информации във връзка с трагичния инцидент.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Твърди се, че под развалините има затрупани още хора, но министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който снощи беше на мястото на инцидента, не уточни техния брой. Спасителните работи продължиха и през нощта, пристигнаха подкрепления от Бурса и Сакария. Дейностите бяха прекратени за известно време поради твърдения за опасност от срутване на съседния блок, но се оказа, че няма такъв риск и бяха възобновени. Поради риск от срутване са били евакуирани живущите в три блока в този район.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Води се следствие за изясняване на причините. Към момента няма официална версия за това на какво се дължи трагедията. Разпространяват се две разнопосочни твърдения.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Валията на Истанбул Али Йерликая заяви, че три етажа на блока са били достроени без разрешение, което, както се предполага, може да е довело до срутването. Кметът на „Картал“ Алтънок Йоз уточни, че блокът не е регистриран сред рисковите сгради, като се позова на документ на министерството на градоустройството. Блокът не е бил и сред жилищните сгради, включени за събаряне в урбанизационния проект за обновяване на сградния фонд. Сградата е регистрирана през 1992 г.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според общинските власти обаче срутването на сградата вероятно е било причинено от експлозия. Живущите в срутилия се блок са настанени в съоръжения за социални услуги на кметството, осигурени са завивки, храна, а някои от потърпевшите са отишли при свои близки. Спасителните работи продължават, но заедно с това и тревожното очакване за хората, които са в неизвестност.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Председателят на Дружеството на българските изселници Балканлълар в квартала „Картал“ Олджай Йозгьон заяви пред БТА, че няма данни за пострадали български граждани в рухналата сграда. „В района на „Картал“ живеят компактно изселници от България, но в махалата „Джевизли“, където стана инцидентът, няма наши съграждани. По линия на Дружеството, където членуват неколкостотин съграждани, направихме проверка, няма данни за пострадали наши хора“, каза той.


Leave A Reply