Ще издам заповед още този месец за проверка на всички речни корита, за да може преди топенето на снеговете, ако има нещо, да бъде почистено. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заседанието на Комисията по околна среда и води в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на “БСП за България“ и заместник-председател на комисията Манол Генов във връзка с контрола на нивата на водоемите и предотвратяването на наводнения.

БГНЕС

БГНЕС

Народният представител Манол Генов обърна внимание, че идва пролетта и отчете, че снежната покривка в доста от планините в България е над нормалното за сезона. „Очакват се още валежи, още сняг. При интензивно снеготопене всички ручейчета, поточета, реки започват да прииждат. Там, където водосборът е доста голям, възникват опасности от наводнения“, каза той и попита дали ще има извънредни административни мерки, които да са свързани с проходимостта на речните корита.

снимка: Уикипедия

снимка: Уикипедия

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че предстои да издаде заповед още този месец за проверка по всички речни корита на районните инспекции. „Областните управители носят отговорност извън населените места, кметовете в рамките на населените места. Тази проверка ще бъде направена със съответните предписания. Ние непрекъснато по сигнали проверяваме, когато се почистват речни корита дали се прави на оказаното място по географски координати, дали се изземва обема, който трябва да се обземе и над това или не е достатъчно“, каза още министърът. По думите му това са рутинни процеси.


Leave A Reply