Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да разреши възобновяването на икономическите контакти между Северна и Южна Корея и да направи и други отстъпки на Пхенян, ако на срещата във Виетнам в края на месеца севернокорейският лидер Ким Чен-ун се съгласи на сериозни действия за частичното ликвидиране на ракетно-ядрения потенциал на страната. Това съобщава днес японският вестник „Асахи“, позовавайки се на източници от американското правителство, предаде БТА.

По данни на източниците Вашингтон очаква от Ким Чен-ун обещание да демонтира ядрения център в Йонбьон, на 80 км от Пхенян, където се намират мощности за направата на оръжеен плутоний. САЩ разчитат също на ликвидирането на междуконтиненталните балистични ракети на Северна Корея, способни да достигнат американската територия. тръмп ким чен ун

В замяна, освен възобновяването на икономическите контакти между Севера и Юга САЩ биха могли да обещаят на Пхенян хуманитарна помощ, пише „Асахи“. В същото време, отбелязва вестникът, изпълнението на евентуалните договорености бързо може да влезе в задънена улица, ако страните не изработят механизъм за проверка на изпълнението на обещанията на КНДР в ракетно-ядрената област.


Leave A Reply