Русия се опитва да повлияе на балканските страни по въпроса за присъединяването им към НАТО. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в ексклузивно интервю за Euronews, дадено в деня на подписването на Протокола за членството на Македония в Организацията на Северноатлантическия пакт.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Русия се опитва да се меси, да се намеси в политическите процеси на суверенните държави. И мисля, че това е грешно. Ние уважаваме решенията на независими суверенни нации, независимо дали искат или не да се присъединят към НАТО. В Скопие видяхме, че мнозинството в парламента, мнозинството от политическите партии искаха да се присъединят към НАТО – и ние приветствахме решението им. Но в Сърбия ясно заявиха, че не искат да се присъединят към Алианса. Ние уважихме и това решение. Така че Русия трябва да зачита също решенията, взети от суверенните държави, дори ако искат да се присъединят към НАТО“, подчерта Столтенберг.

снимка: Ройтерс

снимка: Ройтерс

Генералният секретар на НАТО говори също за изтеглянето на Вашингтон и Москва от Договора за ракети със среден и малък обсег на действие. „Не искаме нова надпревара във въоръжаването и това, което ще направим, е да се опитаме да убедим Русия да се върне към спазване на договора. Ще има период от шест месеца, докато процесът на оттегляне бъде завършен и през този период Русия може да се върне“, изрази увереност норвежкият политик. Столтенберг подчерта, че НАТО обмисля как да отговори на ситуацията и какви инициативи да предприеме за контрол над въоръженията. „Но трябва да сме сигурни, че НАТО в свят без ДРСМО и повече руски ракети е в състояние да осигури ефективно сдържане и отбрана“, поясни норвежецът.


Leave A Reply