„Очакваме да се увеличат приходите от борбата с контрабандата, така че догодина да можем с още 10% да вдигнем доходите“, каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на десетия юбилеен конгрес на Конфедерация на труда „Подкрепа”. „Трудно е, особено борбата с контрабандата. Сутринта направихме съвещание в ГДБОП по горивата. Очакваме и тук да се увеличат приходите, за да можем догодина с още 10% гарантирано да вдигнем доходите. Затова трябва да има спокойствие. Приходните агенции да събират парите, за да може да има какво да разпределяме“, отбеляза Борисов.

сива икономика, пари, корупция

Премиерът отбеляза, че правителството води борба със сивия сектор, за да се съберат повече пари в бюджета. „АИКБ ясно казва всяка година с колко се изсветлява този сектор, защото по този начин веднъж се повишава конкурентоспособността, а за втори път, събирайки пари в бюджета, можем да увеличаваме заплати“, посочи той. По думите му няма международно представена организация, която да не отчита напредъка по всички сфери, включително и мониторинговия доклад напредъка по Механизма за сътрудничество.

снимка: Cardiff University

снимка: Cardiff University

Премиерът отбеляза, че за първи път износът на България към Германия е повече от вноса. По думите му сега е моментът тази инерция да се удвои, утрои, за да ги настигнем, защото разликите и парадоксите в заплащането в различните сфери са факт. „Двата синдиката са един много добър коректив не само на правителството, а и на синдикатите. Всички заедно сме убедени, че за да се повишат доходите, трябва да бъдат по-мощни икономиките. Колкото е по-мощна икономиката, толкова по-добре. Затова и ние кандидатстваме за чакалнята на еврозоната – това гарантира да не сме във втората скорост на Европа“, заяви Борисов.

евро, пари

„Имаме шанса и трябва да бъдем разумни и умни да продължим да повишаваме доходите, ръста на икономиката и инвестициите“, каза още той и припомни, че още в първия ден на този мандат управляващите са заявили, че учителските заплати ще се увеличат и го изпълняват. „Никога толкова пари не са давани за училища, за да бъдат приведени в нормален вид“, добави той. „Трябва ни огромен работен потенциал, за да могат заводите да работят и то самите работодатели вече схващат, че ако не повишават доходите, ще им избягат работниците“, отбеляа премиерът.  „Вчера ЕК отчете, че България по финансови иконоически параметри е в петицата на Европа. Всеки час трябва да използваме да повишаваме мощността на икономиката. Мисля, че тази година БВП ще мине 116 млрд. лева“, коментира премиерът.

КТ ''Подкрепа''

„Благодаря на твърдата и градивна позиция на синдикатите, която сме имали през годините“, каза Борисов в своето приветствие. „Последните години имаме вдигане на БВП с 40%, за да може да се съберат пари, и да продължим да даваме повече за заплати и на полицаи, и на военни, и на учители, и на всички във всеки сектор“, заяви премиерът. „Надявам се ръководствата да дадат справедливо увеличението от 10% на заплатите, което сме дали“, коментира Борисов и призова синдикатите да следят дали това се изпълнява и да алармират навреме. „Честит празник. Много години след нас да продължите да отстоявате доброто възнаграждение на работниците“, се обърна той към членовете на КТ „Подкрепа“.

BX9O0951

Президентът Румен Радев също произнесе слово по повод юбилейния конгрес на КТ „Подкрепа“. Държавният глава подчерта, че заради редица фактори, сред които дигитализация, роботизация, трудова миграция, хората губят усещането за солидарност и така се отчуждават не само отделни граждани, а цели общества. Президентът изтъкна отслабващия стремеж към сдружаване като предизвикателство пред съвременните синдикати. „Историята показва, особено историята на вашата организация, че всички значими социални права са отвоювани с борба“, заяви пред присъстващите Румен Радев и пожела на синдиката да бъде „на висотата на очакванията на българските граждани“. Държавният глава отбеляза, че макар и с огромна съпротива, глобализмът и неолибералният модел отстъпват място пред отстояване на националните икономически интереси.

A20I1043

В приветствието си президентът подчерта, че от 1989 г. до днес КТ „Подкрепа“ е взела значимо участие във важни събития, а създателите ѝ са не просто шепа хора, прегърнали каузата да отстояват човешките права. „Те заложиха в организацията важни, непреходни човешки ценности и здрави принципи“, посочи президентът. По думите му конфедерацията има смелостта и отговорността да посочва причините за проблемите и да отстоява националнозначими каузи. „КТ „Подкрепа“ се превърна в символ на експертност и откритост в социалния диалог с изпълнителната власт и работодателите – нещо критично важно за нашето общество“, заяви Румен Радев.


Leave A Reply