България не можеше да има различна позиция за Венецуела. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева пред журналисти в Народното събрание във връзка с позицията на България за Венецуела, предаде „Фокус“.

„ООН е организация на обединените нации и по правилата генералният секретар не може да вземе една или друга позиция, когато държави в ООН имат различни. Неслучайно ООН е организацията, която посредничи във всички тежки конфликти. Изпраща специални представители на генералният секретар“, каза още вицепремиерът. По думите ѝ това се е очаквало да каже генералният секретар на ООН. „Президентите и правителствата на държавите са нещо друго. Например редица президенти, не само правителство изразиха мнението си по този въпрос, включително и чешкият президент, който изпрати писмо и покани Гуайдо, който не може да бъде упрекван със силни връзки в САЩ“, допълни Захариева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Не ми е приятно, че трябва да влизаме в реплика и дуплика с президента, още по-малко през вас. Не че не ви уважавам, а защото имаме общи отговорности по отношение на външната политика и на репутацията на България. Може би нелошите му съветници по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата в ЕС. Всяка държава има възможност да изрази мнение“, заяви Захариева.


Leave A Reply