Имаме законовата възможност да накараме разрушителят на дюната на „Смокиня“ да я възстанови и това ще бъде прецедент за България. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Тази събота“ по бТВ.
дюни, плаж

„В „Смокиня“ имаше вандалски акт спрямо дюната. Районната инспекция направи проверка, включително геодезично замерване. Видя проблема. В момента е спряла административното наказание, защото прокуратурата се самосезира и води наказателно разследване. Докато това наказателно разследване не свърши ние трябва да изчакаме като институция, защото ако то свърши с осъдителна присъда на финал, при всички положения това е по-тежкото. Ако не свърши така, ние ще наложим административна санкция“, заяви Нено Димов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той посочи, че административната санкция не е толкова страшна, колкото осъдителната. „Независимо как завърши, ще търсим, имаме законова възможност да накараме този, който е възстановил дюната да я възстанови. Между другото казвам това, давайки си сметка, че до момента не е използвана тази възможност в закона“, допълни още министърът. По думите му това не е прецедент за Европа, а ще бъде прецедент за България.

 снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Факт е, че нещо, което се е формирало десетилетия, може би столетия, а може би хилядолетия, не се възстановява за 10 дена, 100 дена или 1000. Така или иначе то няма да бъде абсолютно автентично. Трябва да се даде пример, че когато рушиш нещо, което нямаш право, трябва да го възстановиш“, допълни още министърът. По думите му, след като бъде установен разрушителят на дюната, усилията трябва да бъдат в тази посока.


Leave A Reply