Новата система за верификация на лекарствата започва да работи от днес в някои аптеки .Тя се въвежда заради изисквания на европейските контролни органи. Върху опаковките им по лекарско предписание ще трябва да има уникален идентификационен код за защита от фалшификации. Вече повече от 2000 аптеки разполагат с новото сканиращо устройство.

снимка: Туитър

снимка: Туитър

Новата система ще контролира дали лекарството, което купува пациентът е качествено и дали е произведено от легалния производител. Тя ще следи само за лекарствата по рецепта. Въвеждането и няма да се отрази по никакъв начин на достъпа на пациенти до медикаменти или до повишаване на цената на лекарствата, заявиха по рано пред седмицата от Българската фармацевтична организация.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Около 300 лева струва специалният четец и надграждането на софтуера, които всяка аптека трябва да вложи. Ще са нужни и допълнителни средства за месечна поддръжка. Това предизвика недоволство сред голяма част от фармацевтите и доведе до конфликти в съсловието. Във вторник аптекари облякоха жълти жилетки в знак на протест и предупредиха, че може да се стигне до фалити на търговци на лекарства. Те предупреждават, че може да се стигне и до затваряне на аптеки.


Leave A Reply