В България трябва да има по-голяма информираност за ползите от меда, за да се повиши вътрешната му консумация. Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков по повод Деня на пчеларя, предава „Фокус“.

epa06118650 Dieter Schimanski, beekeeper and founder of 'Bee-Rent', holds a honeycomb frame out of a beehive leased by a local bank in Bremen, northern Germany, 31 July 2017. The company offers beeyards for rent to other enterprises. For a monthly payment, leasers get beehives for their premises including a full service by a beekeeper and the honey of their bees.  EPA/FOCKE STRANGMANN

EPA/FOCKE STRANGMANN

По думите му в България трябва да се говори за полезните качества на меда и да има информационна кампания. Евродепутатът отчете, че в страната ни консумацията на мед годишно е около 0,3-0,4 кг на човек. „Ако консумацията е към 1,5 кг, означава, че всичкият качествен мед дори няма да стига за задоволяване на нуждите на българското население“, допълни още той.

мед

За популяризирането на меда в Европа, Неков коментира, че е подарил на всички свои колеги от Комисията по земеделие по едно бурканче странджански манов мед. „Те го оцениха много високо. Там предстои защита по географско означение на мановия мед от Странджа“, каза Неков.


Leave A Reply