В Сърбия най-големият опозиционен блок „Съюз за Сърбия“ започна бойкот на националния и местните парламенти в израз на подкрепа за протестите срещу президента Александър Вучич. „Няма да участваме, докато исканията от протестите „1 от пет милиона“ не бъдат изпълнени и не бъдат създадени условия за свободни и честни избори, заявиха в обща декларация представителите на Съюза.

Протестите се провеждат от декември насам, а мотото „1 от 5 милиона“ беше създадено в отговор на изявление на Вучич, че няма да се огъне пред исканията на демонстрантите, „дори на улицата да излязат 5 милиона“. Организаторите настояват за повече медийна свобода, твърдейки, че управляващата партия на президента използва медиите за политически цели, както и за справедлива рамка за избори.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Отказваме да бъдем част от фасадна демокрация и да легитимираме един тоталитарен режим, който задушава цялата опозиция и третира политическите съперници като врагове на страната, заявиха още от Съюза за Сърбия. Обединението представлява около 20 партии и движения от различни части на политическия спектър. Организаторите на протестите на този етап отказват да застанат зад която и да било партия, включително и зад Съюза за Сърбия. Те заявиха, че повечето опозиционни политици са управлявали преди Вучич да дойде на власт през 2012 г., но въпреки това, не са въвели реформи, които да предотвратят злоупотребите и корупцията в правителството.


Leave A Reply