„В сряда ще се проведе заседанието на Комисията за контрол над службите, на което ще бъдат изслушани всички, които имат отношение към случая „Скрипал“, заяви във Велико Търново председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с твърдение на бивш представител на службите у нас, че е възможно и да има подобно обяснение на изнесените факти и твърдения по темата. По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров потвърди пред медии, че заподозреният по случая руски агент е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев.

Емилиян Гебрев, снимка: БГНЕС

Емилиян Гебрев, снимка: БГНЕС

„Необходимо е, когато коментираме тази тема в комисията, в която има представители на всички партии, да подкрепим усилията на българските институции. Това, което разбираме за пребиваването на човека, който е засечен по случая „Скрипал“ у нас, е много притеснително. Несериозно е твърдението, че това е солова акция. Такива хора не правят солови акции, такива хора правят акции, ако са били с такава цел с подкрепата на държавата“, заяви Цветанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Президентът избърза с позицията си за Венецуела“, заяви Цветанов. Той допълни, че правителството е реагирало адекватно, а Румен Радев е направил непремислено изказване, защото външната политика е функция на Министерския съвет. „Когато беше ясно, че ще има насрочване на Съвета за сигурност към Министерския съвет, в който участват и представители на президентството, трябваше просто само да се изслушват службите, да се чуят докладите на външното министерство. И когато сме част от Европейския съюз и сме партньори на САЩ, ние трябва да сме по-солидарни с взимането на подобни решения в подкрепа на подобни демократични действия“, коментира още Цветанов.

снимка: AP

снимка: AP

Пред една от националните телевизии преди дни президентът Румен Радев се обяви за неутралитет по въпроса с кризата в латиноамериканската държава, а след това изтълкува като грешен ход решението на правителството да признае Хуан Гуайдо за временно управляващ лидер. Държавният глава упрекна кабинета също, че не за първи път пропуска да съгласува с него позициите си по външнополитически теми. В отговор недоволни граждани излязоха на протест пред Президентството на 10 февруари.


Leave A Reply