Настояваме Светият Синод да разгледа предложението ни за процедура по канонизацията на Васил Левски. Това се посочва в призив на Националния изпълнителен комитет на ПП „Национален фронт за спасение на България“ до Светия Синод на Българската Православна Църква.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Уважаеми архиереи на БПЦ,
Напомняме Ви, че преди година се обърнахме към Вас с молбата да бъде спешно разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски, като изложихме мотиви, свързани с живота и дейността му в защита на православните християни и мъченическата му смърт. Тази наша молба срещна голяма обществена подкрепа сред боголюбивия български народ, включително и сред мнозина свещенослужители, но по необясними за нас причини въпросът и до ден днешен не е разглеждан от Светия синод на БПЦ. Без ответ остана и молбата ни месец по-късно за среща с архиереи от Светия синод и лично с Негово Светейшество патриарх Неофит Български, на която да представим допълнителни аргументи за начеване на процедурата по канонизация на Васил Левски, който жертва живота си, за да можем днес в България да изповядваме своята Православна Вяра свободно, без гонения и притеснения“, посочват от НФСБ.

Синодална палата, БПЦ, синод
Според партията в своята история Светата Православна църква неведнъж е откликвала на молбите и духовните потребности на миряните, дълги векове е съумявала да съхрани не само Вярата, но и българския дух на народа ни. „Храбри свещенослужители рискуваха не само сана си, но и свободата и дори живота си, за да поведат борбата за независимостта на БПЦ, на която се радваме днес. И благодарение на която вие, уважаеми архиереи, имате високата отговорност да водите БПЦ“, заявяват от НФСБ.

Левски
„Ето защо не само вярваме и се надяваме, но и имаме право да настояваме да бъде разгледано предложението за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев и отново повтаряме готовността и желанието си за среща с Негово Светейшество Българския патриарх“, се посочва още в призива на партията.


Leave A Reply