Войната на думи между Иран и Израел достигна ново опасно измерение. Първо ислямската република заплаши да срине със земята Тел Авив, ако бъде нападната от САЩ, а след това Израел отговори в същия дух и предупреди, че подобно развитие ще бъде крайно неблагоприятно за самия Иран. САЩ нямат смелост да изстрелят и един куршум по нас въпреки всичко, с което разполагат във военната област. Ако ни нападнат, ще сравним със земята Тел Авив и Хайфа, каза заместник-командващият Корпуса на гвардейците на ислямската революция Ядолах Джавани.

Бенямин Нетаняху снимка: EPA/БГНЕС

Бенямин Нетаняху
снимка: EPA/БГНЕС

В отговор на явната заплаха израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди Иран да не се опитва да предприема каквато и да е атака срещу еврейски земи. Вашингтон и арабският свят гледат с подозрение към Иран след Ислямската революция от 1979 г, опасявайки се, че радикалната идеология на нейния покоен лидер Рухолах Хомейни ще вдъхнови екстремисти в Близкия изток.

Днес САЩ и арабските им съюзници се опитват да се противопоставят на растящото влияние на Техеран в региона, включително в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен. На този фон иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф проведе редица срещи в Ливан – с президента на страната Мишел Аун, премиера Саад Харири и лидера на шиитската групировка Хизбула шейх Хасан Насрала. Зариф предложи всякаква подкрепа, включително военна, на ливанското правителство и заяви, че Иран ще приеме всяко желание за по-тясно сътрудничество. В Ливан Иран подкрепя финансово и военно радикалната шиитска групировка Хизбула, която участва в сирийския конфликт на страната на президента Башар Асад.


Leave A Reply