С Европейска заповед за разследване на Великобритания са били изпратени всички резултати от изследвания, както и тези от финландската лаборатория, за да се установи дали веществото, с което е бил отровен Емилиян Гебрев представлява или е близо до отровата „Новичок“. Това обясни пред медиите главният прокурор Сотир Цацаров, след като представи данните по разследването за Гебрев на депутатите от Комисията за контрол на службите, на която присъстваха и ръководителите на службите за сигурност, предава БТА.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Цацаров допълни, че в комисията е представил всички данни по отношение на предполагаемия руски агент Сергей Федотов, свързван със случая „Скрипал“, връзката му с Емилиян Гебрев и посещенията му 2015 г. в България – маршрут, места за настаняване и други руски граждани. Главният прокурор поясни, че към момента не е открита друга връзка между Федотов и Гебрев освен съвпадение във времевия период.

Емилиян Гебрев, снимка: БГНЕС

Емилиян Гебрев, снимка: БГНЕС

По думите му мотивите за този опит за убийство трябвало да се търсят към момента на осъществяването му или малко преди него. Гебрев бил посочил, че според него нямало такива причини към онзи момент. Ще бъдат обаче изискани данни за оръжейните сделки към онзи момент.


Leave A Reply