Тереза Мей вероятно ще отложи Брекзит, ако сделката й не бъде подкрепена в британския парламент. Това заявил главният преговарящ по развода с Брюскел от британска страна Оли Робинс. Информацията обаче още не потвърдена от британското правителство.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Очаква се Тереза Мей да се опита да убеди депутатите да гласуват за сделката възможно най-скоро, иначе другият вариант е дълъг и тежък развод с Брюксел. Това съобщи телевизия Ай Ти Ви, цитирайки един от приближените на британския премиер и главен преговарящ за Брекзита Оли Робинс. Робинс е бил дочут да казва това в бар в Брюксел, обсъждайки споразумението. Той добавил, че всяко удължаване на член 50-и щяло да доведе до дълъг и сложен процес.

Междувременно бившият външен министър на страната Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да осигури промени по сделката за Брекзит като ограничение във времето при евентуално активиране на предпазния механизъм за границата или друг спасителен механизъм, който да гарантира добри условия в случай на „бекстоп“. „Мисля, че трябва да се види много добре какво се предлага и да се даде шанс на Великобритания да има спасителен механизъм, който да се активира в случай на бекстоп.“

Борис Джонсън снимка: ЕРА/БГНЕС

Борис Джонсън
снимка: ЕРА/БГНЕС

При последното си изказване Джонсън отказа да заяви категорично, че трябва изцяло да бъде премахната предпазната мярка за границата между Северна Ирландия и Ирладния. По-рано той призова премиера Тереза Мей за промени в споразумението, които изцяло да изключат бекстопа.

Във вторник Мей отложи гласуването за Брекзит в Камарата на общините, заявявайки че се нуждае от още преговори с ЕС. Все още не е ясно дали Обединеното кралство ще излезе от общността на първоначално обявената дата и ако да – по какъв начин. Настоящият външен министър Джереми Хънт е оптимист, смятайки, че може да се стигне до положителен изход преди 29 март.


Leave A Reply