Една от най-важните промени, върху които депутатите дискутират, е свързана с отпадане забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден. Предложението за това е на ГЕРБ, а в мотивите си те се позовават на наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което според тях поражда неравнопоставеност, предава БГНЕС.

снимка: БНТ

снимка: БНТ

Депутатите обсъждат още възможността за въвеждане видео-наблюдение в изборния процес, както и дали да отпаднат номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината. Очаква се спорът да се концентрира и около състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича в края на месец март. От БСП настояват процедурата за избор на нови членове да стартира още тази седмица, за да може да приключи до законовия срок – 21 февруари. Нагласите сред редиците на управляващите обаче се съставът на Комисията да не бъде променян преди изборите.

ЦИК

Предлага ни се Изборен кодекс на тъмно, случилото се снощи минава извън всякакви граници. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебатите по наименованието на промените в Изборния кодекс и във връзка със среднощното заседание на Правна комисия, предаде „Фокус“. Той обърна внимание, че заседанието на Правна комисия е прекъснато тази нощ в 00.30 часа. „Днес вие много от вас ще натиснете копчета, без да знаете какво правите. Още тази вечер вие ще отидете по телевизии и медии, за да разказвате за решения, които днес в този момент не знаете и няма как да знаете. Този парламент има 8% рейтинг, единственото учудващо е, че все още има 8%, които вярват“, допълни Зарков.

Крум Зарков

Крум Зарков

„Предлага ни се да гласува на тъмно. Вие гласувате на тъмно. Гласувате неща, които не познавате. Не знаете нито защо се правят, нито до какво ще доведат. Гласувате го по инерция и сте принудени да го направите. Дори и ние не знаем какво пише в доклада, тъй като много от текстовете, които сега ще разглеждаме бяха взети по принцип и за дообработка. Правилникът не познава приемане по принцип, но правилникът не се спазва в Правната комисия“, каза Зарков.

снимка: slavyansk.today

снимка: slavyansk.today

Той обърна внимание, че повечето предложения за промени са направени между първо и второ четене. „Многократно сме критикували начина на работа на Народното събрание, но това, което се случи снощи и се случва днес, минава извън всякакви граници. Не ви ли прави впечатление, че се отнемат права на граждани? Сигурен съм, че по-голямата част от хората не могат да си отговорят на въпроса защо, с каква цел“, допълни още Зарков.

Явор Божанков, снимка: Днес.БГ

Явор Божанков, снимка: Днес.БГ

„Няма да оставим българското общество на историята и на произвола на една шайка и ще произнесем присъдата, която българите съвсем скоро изрекат“, каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков по време на дебатите по наименованието на промените в Изборния кодекс и във връзка със среднощното заседание на Правна комисия. „Вчера от Правна комисия излязох изтощен и обезверен от това, което се случи. Г-жо председател, нямах вяра в демокрацията и в демократичния процес в държавата. Единственото, което ми даваше надежда е, че историята ще съди всички ни сурово и справедливо. Днес мога да прибавя, че няма да оставим българското общество на историята и на произвола на една шайка, а ще произнесем тази присъда, която българите съвсем скоро ще изрекат срещу вас“, допълни Божанков.

гласуване, вот, избори

„Намалихте квотата за взимане на решение на 50%, за да може да възпроизведете тази уродлива власт“, каза Божанков. „Намалихте квотата за взимане на решение на 50%, за да може да възпроизведете тази уродлива власт“, каза още народният представител във връзка с гласуваните от комисията промени, с които решенията в ЦИК да могат да се взимат от обикновено мнозинство, а не от 2/3 от членовете.

Вежди Рашидов, Снимка: БГНЕС

Вежди Рашидов,
Снимка: БГНЕС

„В този парламент децата „шайка“ не може да ми викат на тези години“, това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Вежди Рашидов от парламентарната трибуна във връзка с изказването на Явор Божанков от БСП, който нарече управляващите шайка по време на дебатите по наименованието на промените в Изборния кодекс и във връзка със среднощното заседание на Правна комисия.

Димитър Главчев и Цвета Караянчева, НС, снимка: БГНЕС

Димитър Главчев и Цвета Караянчева, НС, снимка: БГНЕС

„Абе младеж, комсомолец“, обърна се Вежди Рашидов към Явор Божанков. „Не си ли много малък да ми викаш „шайка“ бе. На кое си мислиш, че ще викаш шайка“, каза още той. „Колеги, в този парламент децата „шайка“ на тези години не може да ми викат“, обърна се към опозицията Вежди Рашидов.
Председателят на Парламента Цвета Караянчева му отне думата, тъй като изказването му предизвика напрежение от ляво и от дясно. „Моля за тишина в залата. Моля почтително да се отнасяте към народните представители“, призова Караянчева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Не съм живял 68 години едно младо дете, което още не е било още във войската, да ми вика шайка на мене. Това не е митинг. Нито един човек, който е дошъл тук, не заслужава такава обида. Откъде накъде седя и ви гледам вчерашно момченце ще ми вика шайка. Това да не ти е комсомолска организация“, заяви още Рашидов.


Leave A Reply