ГЕРБ връща преференцията на старите нива след спешно заседание на Изпълнителната комисия, свикана от премиера Бойко Борисов, на което присъства и Георги Марков. „Ще възстановим по подходящия начин преференциалното гласуване“. Това каза народният представител от ГЕРБ Георги Марков

„След 3 месеца предстоят поредните евроизбори – много важни за Европа и за България. Идеята на ГЕРБ е основната тематика в тази предизборна тематика да бъде каква Европа искаме и каква България нея. Искаме да припомним на българските избиратели, което се случи в последната година и половина. В 30-ата юбилейна годишнина на българския преход България успя да стане с една глава над останалите балкански страни и лидер на Балканите. По време на европредседателството ни българският премиер докара тук 28 министър-председатели, вкарахме балканската тема в дневния ред на Европа, нашият премиер накара Тачи и Вучич да си стиснат ръцете и т.н.“, заяви Марков и посочи, че такъв успех България никога не е имала.

6879693„Затова не искаме този успех да се подменя с промените в изборното законодателство. ПП ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, защото сме единствената политическа сила в България, която се вслуша в гласа на 2,5 млн. български избиратели“, обясни Марков. „Ние считаме, че не може да има избори в България по сегашната пропорционална изборна система, която ни обрича на вечни коалиции“, каза още той. „Другите ги гони страхът, защото при мажоритарни избори ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство“, заяви Марков. Той призова обществото да се успокои, тъй като преференциите остават.

Ще бъде избран нов състав на ЦИК за евроизборите. „За да не ни обвиняват, че нарушаваме закона, и това да стане причина да се ореве Европа, Съвета на Европа, Африканският съюз, че са опорочени изборите, ще се открие процедура по избор на нова ЦИК. Ние още не сме преглътнали Костинброд и съм изумен,че държавният глава намекна за Констинбродската афера с положителен знак“, заяви Марков. „Ние тия работи не сме ги забравили, но гледаме напред. Нашият премиер е достатъчно знаят, за да обръща глава назад“, каза той.ЦИК

Марков посочи, че оттук нататък няма да се говори повече за изборни правила. „Вървим към Европа, не може да вървим към еврото, а да въвеждаме машинно гласуване, каквото няма никакво в Европа. А държавният глава каза, че ако няма машинно гласуване, щял да бъде опорочен вота. Оттук нататък говорим за Европа, за приноса на ГЕРБ в Европа и за поредната победа на ГЕРБ“, заяви той.

„Тази ЦИК и този избирателен закон бяха създадени от БСП и е нахално сега да изопачават нещата. Това каза на пресконференцията министър-председателят Бойко Борисов. „Ние първи внесохме мажоритарния закон, а и ние винаги като партия сме избирани мажоритарно. Не искаме да оставим оттенък, че на нас изборните правила ни влияят. Мандатът на предишната ЦИК беше прекратен предсрочно, когато ние бяхме опозиция. Тази ЦИК и този избирателен закон беше промотиран изцяло тогава от г-жа Мая Манолова – т.е. избран по време на мандата на БСП и ДПС. Що за нахалство е това? Какво имат право? Имат право в това, че мандат е изтекъл“, заяви Борисов.6879694

Той посочи, че е възложил да започне процедура да се избере нова ЦИК – прозрачно и ясно. „Защото и нашите избори, които проведохме по време на служебното правителство, и изборът на президента Румен Радев бяха по тези правила и с тази ЦИК. И тогава ние не оспорихме изборите. Струва ми се нахално да изопачават така нещата, но имат право“, заяви Борисов.

„Що се касае за преференциите – за промените в тях пак не беше обяснено правилно. Не е отпаднала преференцията просто е вдигнат прагът. Само че и това не беше казано както трябва. Затова и с ветото на президента, което ще наложи – ако наложи такова, да се съобразим с него в тази си част. Или ако няма вето, спешно да се върнат нещата от депутатите така, както бяха досега. Виждате как БСП съумяват с една лъжа да манипулират общественото мнение. Издебват ме, когато съм в чужбина и се създава такова напрежение“, каза още премиерът.Народно събрание

„Когато сме имали нужда от ДПС, те са ни подкрепяли. И винаги съм им благодарил, никога не съм казвал, че е имало нещо скрито покрито. Но да излиза, че са ни извили ръцете… Утре съм поканил „Обединени патриоти“ на среща. Защото ако искаме да сме управляващата коалиция, всички трябва да ходят на работа и тогава няма да ни е нужна подкрепа за кворум“, заяви Борисов и посочи, че Цветан Цветанов е постъпил правилно.

Той коментира и срещата си с американския посланик миналата седмица във връзка с паричните преводи от Венецуела към български сметки. „В момента, в който дойде сигнала за Венецуела, аз извиках американския посланик, за да информира САЩ какво правят нашите служби. А не той мен“, обясни Борисов.


Leave A Reply