Г-н Новаков, как очаквате да се развие гласуването за пакет „Мобилност“?

Много зависи от това как председателят Таяни ще подходи към самото гласуване. Ако се съобрази с това, което постигнахме вчера в комисията по транспорт, би трябвало да гласуваме над 1100 поправки. Това би означавало, че има шанс да прокараме и положителните за нас. Надявам се той да се съгласи. В противен случай би обединил много от поправките, което би улеснило поддръжниците на пакета.

Антонио ТаяниКаквото и да стане обаче е добре българите да знаят, че този парламент няма да се произнесе окончателно по пакета „Мобилност“. Следващият на второ четене може да промени позицията си, да я измени, или да започне от нулата. Така че това, което успяхме да постигнем до момента е такова забавяне, с което този парламент да няма последната дума и гласуването утре да не бъде окончателно.

Можем ли да кажем, че вече със сигурност съдбата на пакета „Мобилност“ ще бъде решена от следващия парламент?

Процедурата е такава, че след първо четене, каквото ще бъде това утре, трябва да започнат преговори със съвета и комисията. Те отнемат понякога 9-10 месеца. В случая румънското председателство, до колкото знам, няма желание да започва такива преговори, следователно възможностите този парламент да се произнесе окончателно се изчерпват. Те имат 10 дни, в които трябва да започнат преговорите, да ги завършат и да го внесат отново за гласуване в Европейския парламент идната сесия, което за мен е много малко вероятно. 55492845_10214068395532547_4002827546126188544_n

При един евентуален неуспех предвиждат ли се нови протестни действия в Брюксел?

Ако български превозвачи дойдат да протестират отново, аз ще протестирам заедно с тях както го правех и досега.

Можете ли да ни дадете малко повече информация и по другата актуална тема- излизането на Великобритания от ЕС? Ще има ли ново отлагане на Брекзит?

Според мен все по-близо е излизането на Великобритания без сделка и най-вече отговорността за това е на самата Великобритания.

снимка: briefingsforbrexit.com

снимка: briefingsforbrexit.com

Да очакваме ли това да се случи преди европейските избори?

Най-вероятно преди европейските избори. От това, което виждаме във Великобритания в последните седмици, най-вероятно ще станем свидетели на Брекзит без сделка.

 

 

 


Leave A Reply