Върховният административен съд (ВАС) отказа да се произнесе по жалбата, подадена от БСП, за името „Коалиция за България“ и оставя правото ѝ да участва в европейските избори на 26 май. Това обяви зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов. „В началото на предизвиканата „сага“ минахме през решението на Централната избирателна комисия, което беше съобразено с изискванията на Изборния кодекс. Въпреки това се намериха организации, които обжалваха това решение във Върховния административен съд, и днес ВАС оставя без разглеждане жалбата и потвърждава регистрацията на „Коалиция за България“, като остава правото ѝ да участва в изборите“, допълни той.

Иво Христов

Иво Христов

Според лидера на АБВ Румен Петков включването на президентския съветник Иво Христов в евролистата на БСП означава, че държавният глава Румен Радев показва ангажимент към тази партия. „Това поставя под въпрос способността му да се бори, да работи за единството на нацията и за постигането на общонационални приоритети и интереси. Така че оттук нататък тези съмнения ще бъдат грубо използвани от опонентите и не без основание. Аз си мисля, че с този акт хора, които не обичат ГЕРБ, ще отидат да гласуват за тях“, отбеляза Петков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Липсата на политически диалог и свеждането на процесите в БСП в сблъсъка между два клана – този на Корнелия Нинова и този на Сергей Станишев, всъщност показват една политическа безпътица и политическо безбъдие, което в много голяма степен поставя въпроса за лявото. По същество госпожа Нинова беше бламирана, от една страна, от друга страна, председателят на ПЕС завоюва петата позиция“, коментира още лидерът на АБВ.


Leave A Reply