Над 100 страници, групи и профили във „Фейсбук“ от Русия са били изтрити заради „неавтентично поведение“ на създателите им, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това е най-новият пример за прочистването на социалната мрежа, което засегна няколко страни. „Фейсбук“ заяви, че е провел две несвързани помежду си операции в Русия с цел разкриване на истинските цели на потребители.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

В рамките на едната операция са били изтрити 97 профила, страници и групи, свързани със ситуацията в Украйна. Техните създатели са използвали фалшиви профили, за да администрират страниците, а също така и за да насърчават последователите им да посещават външен уебсайт. Изтритите профили са съдържали публикации във връзка с военния конфликт в Украйна, войната в Сирия и руската политика, казаха от „Фейсбук“, без да предоставят детайли за самоличността на създателите на профилите.

Русия

„Фейсбук“ е идентифицирал част от профилите и страниците благодарение на задълбочени разследвания във връзка с други профили, изтрити по-рано тази година преди президентските избори в Украйна. Изтрити са и други 21 създадени в Русия профили и страници във „Фейсбук“ и Инстаграм. Те са съдържали публикации, свързани с Австрия, Великобритания, Германия, Испания, Украйна и балтийските държави. „Фейсбук“ съобщи, че е споделил откритията си със съдебните власти.


Leave A Reply