Твърдя, че НЕК е отговорна компания и спазва законите в страната, най-вече Закона за енергетиката, решенията на КЕВР и ангажиментите към ЕК във връзка с делото „БЕХ Електричество“. Това каза на брифинг изпълнителният директор на НЕК ЕАД Петър Илиев, предаде „Фокус“.

НЕК снимка: БГНЕС

НЕК
снимка: БГНЕС

„Изговориха се доста неща, не само против мен, оставката е най-малкият проблем, но и за организирана престъпна група, което просто е доста неприятно“, коментира той. „За първи път от доста години преминахме не напълно, но към свободен пазар. Този пазар се оказа голямо предизвикателство, както за производителите, така и за големите потребители и търговците на електрическа енергия“, заяви Илиев.

Петър Илиев Снимка:  БГНЕС

Петър Илиев
Снимка: БГНЕС

„До преди приемането на закона се работеше на платформи на производителите, на АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и „Марица Изток“ 2. Сключваха се двустранни договори“, припомни той. „От 1 януари 2018 година вече се забрани това със закон. Цялата енергия се търгува на Българската независима енергийна борса“, поясни изпълнителният директор на НЕК. „Голяма част от потребителите и производителите се оказаха в едно тежко положение. На нас ни беше вменено да продаваме на свободния пазар на ВЕИ, които не можеха да си продават сами енергията. НЕК трябваше да ги реализира на свободния пазар, не на регулирания“, обясни Петър Илиев. „Това за нас беше голямо предизвикателство. Мисля, че се справихме добре“, каза още той.


Leave A Reply