Над 150 български студенти и млади професионалисти посетиха първото издание на “Българския кариерен форум” в Мюнхен, където се срещнаха с представители на 33 родни компании. Кариерното изложение се провежда ежегодно в Германия и Великобритания, но за първи път немското издание на събитието гостува в баварската столица. Организатори на събитието са сдружение “Българския кариерен форум” и Министерството на труда и социалната политика, а организацията на място е заслуга на академично дружество “Алеко”.

Посетителите, изложители и гости бяха приветствани от Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика, Драгомир Димитров – генерален консул на Република България в Мюнхен и Ангел Игнатов – председател на “Български кариерен форум”, a със специално видео обръщение се включи и заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Посетителите се срещнаха с представители на 33 компании, сред които се отличаваха водещи предприятия от секторите инженерните и компютърните науки, производството, консултантските услуги, както и някои от най-активните неправителствени организации, които улесняват контакта на българските студенти зад граница с родината. Мюнхен е индустриален и икономически център на южна Германия и привлича ежегодно голяма част български студенти и млади професионалисти. Разнообразният профил на българската диаспора в района и разпознаваемостта на събитието предизвикаха и рекордния интерес от страна на бизнеса тази година.

Част от семинарната програма на събитието бе презентацията на заместник-министър Зорница Русинова на тема “Пазарът на труда в България и актуалната икономическа ситуация у нас”. Тя представи информация за развитието на бизнеса в родината и подчерта, че международният опит би бил предимство в търсенето на желаната от младите хора професионална кариера на фона на динамичното развитие на бизнеса в България и засиленото търсене на кадри с висока квалификация у нас. Посетителите научиха от представители на “Българската аутсорсинг асоциация” и Easy Consult как да се подготвят за интервю в българска компания и какви са очакванията за CV на професионалистите по подбор на кадри.balgarski-karieren-forum

Събитието в Мюнхен се осъществи и с подкрепата на TESY България, които е дългогодишен партньор на “Български кариерен форум”, както и българските компании Trading212 и “Алианс Принт”. Това бе третият кариерен форум в рамките на последните 3 месеца, организиран в Западна Европа. През март домакин на събитието бе Лондон, а преди месец изложението дебютира и в четвъртия по големина град в Германия – Кьолн, привличайки близо 200 наши сънародници, живеещи в околността. Съвместната кампания на “Български кариерен форум” и Министерството на труда и социалната политика продължава и през есента, когато ще бъдат проведени изложения в Нидерландия и Шотландия.


Leave A Reply