Сирийската армия, подкрепена от въздуха от руски самолети, засили наземните операции срещу южния фланг на бунтовниците в провинция Идлиб и съседните райони. Войници от правителствените сили обстрелват с минохвъргачки противника в села в южната част на Идлиб. Малко по-късно те влязоха в селото Кафр Набуда, където минава границата с контролираната от бунтовници ислямисти зона.

Агенция ТАСС съобщи, цитирайки руския външен министър Сергей Лавров, че операцията е в отговор на действията на терористи в района и се осъществява в координация с Турция. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че сирийските сили трябва да се върнат в териториите съгласно международното споразумение от Астана за намаляване на бойните действия.

Сирия, Ливан

Сирия, Ливан

По-рано през седмицата войски на режима превзеха град Калаат ал-Мадик в северозападна Сирия и продължиха настъплението срещу най-голямата територия, останала под контрола на бунтовниците. Провинция Идлиб е формално защитена чрез руско-турската сделка, договорена миналата година за предотвратяване на нов голям въоръжен конфликт. Но продължавите сражения принудиха 150 000 цивилни да напуснат домовете си и повдигнаха опасения за хуманитарна криза в северозападните райони на арабската страна.


Leave A Reply