Терористичната организация Ислямска държава може да подготвя нови атаки в Европа. Това предупреди германското външно разузнаване по време на годишния си симпозиум в Берлин, чийто домакин беше директорът на Федералната служба за защита на конституцията Томас Ханделванг.

По думите на разузнавач номер едно на Германия никой не трябва да се заблуждава от военния разгром на Ислямска държава в Сирия. Организацията продължава да действа в различни точки по света, като най-новият пример в подкрепа на това твърдение са атентатите в Шри Ланка, взели стотици жертви. „Продължава разпространението на пропаганда от привържениците на Ислямска държава и тази пропаганда призовава за атаки срещу цели на Запад“, категоричен е Ханделванг.

Ислямска държава

Ислямска държава

На срещата на разузнавачите беше засегната и темата за крайнодесния и крайнолевия екстремизъм. Според директора на разузнаването тези групировки се възползват от определени проблеми, за да се доближат до граждани, които не са техни привърженици. И чрез пропаганда и дезинформация да ги привлекат в редиците си. Ксенофобските протести в Кемниц след смъртта на германец, убит от бежанци от Ирак и Сирия, са типичен пример, заяви Ханделванг.


Leave A Reply