Американският президент Доналд Тръмп похвали унгарския премиер Виктор Орбан за твърдата му политика спрямо миграцията. Двамата лидери се срещнаха в Белия дом, където държавният глава на САЩ беше категоричен – Орбан е гарантирал сигурността на страната си, като е отказал достъп на бежанци на унгарска територия. „Хората уважават този министър-председател. Той е уважаван човек. А аз знам, че той е силна личност. Той постъпи правилно, поне според повечето хора, по въпроса с имиграцията. Като погледнете какви проблеми имат в Европа, а те са огромни, ще видите, че това е така, защото не са заели позицията на този премиер“.

epa07567885 US President Donald J. Trump (L) welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) to the White House in Washington, DC, USA, 13 May 2019. Their meeting marks the first time a US president has granted Orban a formal visit in more than 20 years.  EPA/JIM LO SCALZO

EPA/JIM LO SCALZO

Тръмп и Орбан споделят обща позиция срещу мигрантите, което помогна за затоплянето на отношенията между Вашингтон и Будапеща. Унгарският премиер изрази надежда, че двамата с Тръмп могат да отстояват тази позиция в глобален алианс.

Антиимиграционните кампании на Орбан в Европа са отзвук на стремежа на Тръмп да изгради стена на американо-мексиканската граница и опитите му да спре мигрантите, търсещи убежище в САЩ. Орбан беше остро критикуван от предшественика на Тръмп в Овалния кабинет – Барак Обама, заради отмяната на гражданските свободи и нарушаване на свободното слово в Унгария – нещо, което не представлява проблем за настоящия държавен глава на САЩ.


Leave A Reply