„Когато ГЕРБ погазят закона, вместо да дадат обяснения, атакуват президента Румен Радев, който е бил на празник на града в Асеновград“, каза водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева по време на предизборен дебат в ефира на Нова телевизия. „Обвинението към Бойко Борисов е, че той е председател на предизборния щаб на ГЕРБ и коалиция, което е забранено по закон. Законът на администрацията е нарушен“, заяви Йончева. По думите ѝ това е все едно да бъде треньор на единия отбор и в същото време съдия на мача. Йончева заяви, че президентът трябва да бъде обединител на нацията, но когато властта се е сляла с организираната престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив, иначе би се превърнал в съучастник.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Ние не чувстваме да се доближаваме към ЕС, който е съюз на достойно заплащане. В България бедността се увеличава всяка година. Милион и половина българи живеят под прага на бедността“, заяви тя. По думите ѝ докладът на Европейската комисия от 2019 г. показва , че 40% от българите живеят на ръба от социалното изключване и бедността. „2/3 от сигналите за корупция на висши политици не се разследват“, изтъкна Йончева. „За тези случаи правоприлагащите органи не са предприели нужните действия“, каза още тя.

снимка: europa.eu

снимка: europa.eu

Йончева уточни, че в доклада на държавния департамент на САЩ отново се посочва, че голяма част от властимащите са замесени в подкупи, нарушени поръчки и търговия с влияние. „Европейските средства за селско стопанство да не отиват 70% на 100 фирми, а да бъдат давани на млади фермери, за да останат те в България“, посочи тя. „Имаме голям шанс следващият еврокомисар да бъде от левицата. Ние очакваме една силна група в ЕП от леви партии, които да изпълняват социална политика“, допълни Йончева.

евро, пари

„Единната европейска минимална заплата, това е идеята на левицата. Да има общ стандарт при определяне на минимална европейска заплата и средна европейска заплата. Предлагаме минималната европейска заплата да бъде 60% от средната работна заплата“, уточни Йончева. Тя припомни, че Румъния и България са тръгнали заедно към ЕС, но днес Румъния е със значително по-добри показатели към заплащане и начин на живот от нас. „България ще се превърне в периферна държава. Това означава орязване на кохезионната политика и програмите за развитие на образованието“, допълни водачът на листата на БСП за европейските избори.

снимка: halcyongroup.eu

снимка: halcyongroup.eu

„Готова съм да работя по всички теми с хора, които са честни и почтени. Основните теми, които са наболели в България, са справедливост, бедност, демографска криза“, отбеляза още тя. Йончева заяви, че според специалисти страната ни се превръща в демографска пустиня. „Ако в следващите 10 години тази тенденция продължи, 60% от българската територия ще бъде населена с по-малко от 10 души на кв. км“, заяви тя. Йончева коментира, че корупцията е основен бич в България, и добави като други основни проблеми в страната престъпността, натиска и рекета върху на бизнеса. Тя цитира доклад на Световната банка според който 11 млрд. евро на година губи държавата ни заради корупция.

Франс Тимерманс

Франс Тимерманс

Елена Йончева заяви също, че подкрепя кандидатурата на Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия. „Смятам, че Европа действително има шанс да реализира своите социални проекти. Именно г-н Тимерманс е този, който е инициатор за сключването на споразумение с Турция за намаляване на бежанците“, заяви Йончева.


Leave A Reply