Лидерите на Европейския съюз обсъждат възможността да направят главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева председател на следващата Европейска комисия. Това съобщи агенция Блумбърг, като се позовава на два източника, запознати с дискусиите.

Европейската комисия Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

Европейската комисия
Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

Позицията е една от трите най-важни, които трябва да бъдат заети през следващите месеци, наред с тази на президента на Европейската централна банка и председателя на Европейския съвет. След като правителствата започнаха консултации, за да излъчат номинации, лидерите на ЕС са обсъдили потенциални имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица, като Георгиева се очертава като силен претендент за Комисията, пише още Блумбърг.

Кристалина Георгиева снимка: ЕРА/БГНЕС

Кристалина Георгиева
снимка: ЕРА/БГНЕС

Процесът ще се ускори, след като минат изборите за Европейски парламент следващата седмица. Лидерите ще започнат да отсяват кандидатите на друга среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел. В комисията „Юнкер“ Георгиева отговаряше за бюджета и човешките ресурси, но по средата на мандата подаде оставка, за да оглави ръководния оперативен пост в Световната банка.


Leave A Reply