Водещият регулаторен орган на ЕС глоби пет големи банки с над 1 милиард евро за монопол на пазара с чужда валута. Европейската комисия (ЕК) установи, че банкови служители на финансовите институции, отговарящи за търговията с 11 валути, са „разменили чувствителна информация и планове за търгуване“. Те координирали стратегиите си чрез професионални онлайн чат румове и създали картел, с който манипулирали курса на валутата.

снимка: JANE BARLOW/PA

снимка: JANE BARLOW/PA

Глобените банки са Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan и японската банка MUFG. Шестата банка в картела – швейцарската UBS, не беше наказана, тъй като разкрила съществуването на картелното споразумение и съдействала при разследването.

снимка: Growth Development Associates

снимка: Growth Development Associates

Разследването на ЕК е установило, че нарушенията за фиксиране на цените на валутата са извършени в периода от 2007 до 2013 година. „Поведението на тези банки подкопа целостта на сектора за сметка на европейската икономика и потребители“, заяви в прессъобщение европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя беше категорична, че ЕК няма да толерира тайно споразумение, в който и да е сектор на финансовите пазари.


Leave A Reply