Канцлерът Ангела Меркел подчерта стратегическото значение на Турция за Германия в четвъртък, въпреки постоянните политически различия между Берлин и Анкара, предава „Анадолската агенция“.
Нашите политически ценности се различават в много области и въпреки това имаме общи интереси“, каза Меркел в интервю за всекидневника „Suddeutsche Zeitung“.

Тя подчерта важната роля на Турция за политическо решение в Сирия и в борбата срещу тероризма, като области, в които двете страни имат общи интереси. „Външната политика винаги се провежда като смес от ценности и интереси и тук също трябва да се намери правилното равновесие“, каза тя, като отхвърли критиките на германските опозиционни партии за политиката на нейното правителство спрямо Турция.Германия Турция

Запитана за буксуващата кандидатура на Анкара за членство в ЕС, Меркел изрази скептицизъм относно перспективата за пълноправно членство на Турция. „Сегашните събития след местните избори не правят по-вероятно Турция да се присъедини към Европейския съюз“, каза тя, добавяйки, че винаги е била скептична по отношение на перспективата за пълноправно членство, но, че благоприятства „специалните отношения“ между ЕС и Турция ,

Меркел също подкрепи продължаването на присъединителните преговори по открит начин, тъй като това беше обещано на Турция през 2005 г., преди нейните християндемократи (ХДС / ХСС) да дойдат на власт в Германия. Процесът на членство на Турция в ЕС отдавна е спорен въпрос в германската политика, тъй като социалдемократите подкрепиха перспективата за пълноправно членство, докато Християндемократите подкрепят специално партньорство с Турция. Преди изборите за Европейски парламент следващата седмица германските консерватори и водещият им кандидат Манфред Вебер започнаха кампания срещу членството на Турция в ЕС.


Leave A Reply