САЩ прекратиха пътническите и товарните полети от и до Венецуела от съображения за сигурност, предаде АФП. Това е поредната от мерките, които страната предприема срещу правителството на президента Николас Мадуро. От Департамента по транспорт посочват, че заповедта е била съгласувана с Държавния департамент на САЩ и Департамента по вътрешна сигурност.

Николас Мадуро

Николас Мадуро

„Къде, г-н Тръмп, е свободата, за която призовавате? Взимат това решение от омраза и за отмъщение и вредят на обикновения гражданин от средната класа“, коментира мярката Мадуро. Държавният глава на карибската страна добави, че Вашингтон действа по този начин, защото вижда, че „превратаджийската политика е пред провал“.

 

Според посланика на Венецуела пред ООН Самуел Монкада САЩ се опитват да „убият“ венецуелския народ, налагайки му ограничения за участие в международната търговия и лишавайки го от хранителни и медицински продукти, а вече и от пътувания.

снимка: AP

снимка: AP

Прекратяването на полетите идва, след като на 1 май Федералната авиационна администрация, която регулира пътническите полети в САЩ, забрани на повечето американски оператори да летят на по-малко от 7 900 м над територията на Венецуела – също от съображения за сигурност. На 9 април пък Държавният департамент на САЩ постави Венецуела на най-високото рисково ниво („Да не се пътува“) заради „престъпления, размирици, недостиг на здравни услуги, похищения, арести и произволно задържане на американски граждани“.


Leave A Reply