САЩ прекратяват преференциалния търговски режим за Турция, изключвайки я от списъка на развиващите се страни, предадоха световните агенции. Режимът бе предоставен съгласно програма, позволяваща някои износни стоки да влизат безмитно на американския пазар. Решението влиза в сила от днес, 17 май, обяви Белият дом. Същевременно обаче Вашингтон намали наполовина митата за внос на турска стомана до 25%, допълва Ройтерс. Белият дом посочи като основание за решението си нивото на икономическо развитие на страната.

Търговия

Службата на постоянния търговски представител на САЩ в началото на март посочи, че Турция вече не отговаря на критериите за участие в програмата заради „достатъчната степен на икономическо развитие“. Ведомството започна да преразглежда статута на Анкара през август миналата година, когато двете страни бяха в дипломатически спор. Анкара обаче се надяваше, че Вашингтон няма да изпълни това намерение. Според турската страна това би влязло в противоречие с целта, определена от президентите Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган взаимната търговия да достигне 75 млрд. долара.

Ердоган Тръмп

При миналогодишния спор САЩ наложиха високи мита върху вноса на турска стомана и алуминий, за да окажат натиск върху Анкара за освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, задържан по обвинения в тероризъм. Брънсън бе освободен през октомври. От миналата година обаче двустранните отношения остават напрегнати заради множество въпроси – от плановете на Турция да купи руска ракетна система, до противоположните интереси в Сирия. В изявление днес Вашингтон посочи, че намалява митата от 50%, въведени през август, до 25%.

снимка: debati.bg

снимка: debati.bg

Турция бе сред 120-те страни, участващи в схемата за преференции, която е най-старата и най-голяма търговска преференциална програма на САЩ. Тя цели да насърчи икономическото развитие на страните и териториите бенефициенти, отменяйки вносните мита за хиляди стоки. По програмата САЩ са внесли от Турция продукти за 1,66 млрд. долара през 2017 година или 17,7% от общия американски внос от страната, според данни на американската администрация.


Leave A Reply