Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес в Министерския съвет с германския си колега Хайко Маас, който е на официално посещение в България по нейна покана. „Германия винаги е била наш стратегически съюзник и важен търговски партньор. Ние сме били и на едно мнение по важните теми и предизвикателства“, каза Екатерина Захариева. „Една трета от най-големите инвестиции в България са германски, около 5000 германски фирми развиват бизнес тук и тази година отбелязваме най-високия стокообмен между двете страни от 1950 г. насам с малко позитивно салдо за България“, посочи българският външен министър.

60768869_2307008819613736_7749499566226931712_o

„Обсъдихме и това, което можем заедно да направим за нашите приятели от Западните Балкани. Благодаря за подкрепата на Германия за нашия регион. Най-добрият път за демократизация, икономически просперитет и мир на Балканите минава през европейската интеграция и развитие за тях“, подчерта Екатерина Захариева. Тя посочи, че днес е била обсъдена и ситуацията в Близкия изток, като е била потвърдена общата европейска позиция по темата. „Обсъдихме ситуацията и отношенията на ЕС с Турция и се радвам, че позициите по тези въпроси съвпадат“, каза още тя. „Искам да обърна внимание, че Германия, като най-голямата държава и най-силната икономика в ЕС, винаги се съобразява с интересите на по-малките членове на ЕС“, допълни българският външен министър.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Радвам се, че съм в София в тази важна за ЕС седмица – изборите в нашите две държави ще са в неделя и се надявам да изберем депутати, които да работят за силна, суверенна и единна Европа“, посочи Хайко Маас. „Ние можем да сме силни само ако говорим на един глас“, посочи той. „България е силен европейски партньор. Вашата страна ще говори със силен проевропейски глас в бъдещия парламент“, каза още германският външен министър. „България е важен партньор и наш съветник и в разширяването на ЕС на Балканите, защото познава традициите и културата в региона“, каза още Хайко Маас.

60583828_2307008899613728_7288571892292648960_o

Запитани дали скандалът с Австрийската партия на свободата ще се отрази на влиянието на евроскептичните партии, Екатерина Захариева и Хайко Маас отговориха, че не знаят, но се надяват да не е така. „Важно е да преодолеем негативния тренд на растящия популизъм, национализъм и евроскептицизъм“, заяви Захариева. „Има политици, които за всички проблеми обвиняват Брюксел, а успехите приписват на себе си. За България е важно да покажем, че силен ЕС е по-важен от дребните, краткосрочни и лъжливо важни интереси, защото популистите предлагат на пръв поглед лесни решения на трудни въпроси“, посочи тя. Хайко Маас каза, че въпреки скандала в Австрия тя остава важен партньор за Германия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Запитан дали правителството на Германия може да ни окаже помощ за привличането на голям германски автомобилен инвеститор в България, Хайко Маас каза, че политиците не се месят в решенията на частни компании. „Надявам се компанията скоро да обяви своето решение, за да не се налага да отговарям на такива въпроси“, допълни германският външен министър.


Leave A Reply