Турските власти издадоха заповеди за арест на 249 служители на Министерството на външните работи заради предполагаеми връзки с мрежата на Фетхулах Гюлен, обвинен в организирането на опита за преврат през 2016 г., предава Reuters, като се позовава на местни медии.

Главната прокуратура на Анкара съобщи, че е разпоредила арестуването на 249 служители на МВнР, след като разследванията установиха, че са извършили нередности в миналото. Съобщава се, че досега 78 от заподозрените са задържани досега в операции, проведени на територията на 43 провинции. Полицията продължава издирването на останалите.

снимка: The Daily Dot

снимка: The Daily Dot

Повече от 77 000 души бяха вкарани в затвора, а около 150 000 държавни служители, военнослужещи и други бяха уволнени или работата си като част от чистките след опита за преврата, припомня агенцията.
Организациите за защита на правата на човека и западните съюзници на Турция изразиха загриженост във връзка с репресиите, като заявиха, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е използвал неуспешния пуч като претекст за разчистване на сметката с несъгласните с властта. Правителството заяви, че мерките за сигурност са необходими поради сериозността на заплахата, пред която е изправена Турция.


Leave A Reply